Helium er også til fest!

//Helium er også til fest!

Helium er også til fest!

Hvis du tror, at helium bare er noget, der hørte fysiktimerne til i folkeskolen, hvor du blev terpet i det periodiske system uden senere brug i det virkelig liv, så er der faktisk stor underholdning af hente i denne gasart.

Fulgte man en smule med i fysiktimerne, vil man vide, at denne ædelgas er lettere end luft og dermed kan bruges til mange fornøjeligt ting, da den ugiftige gasart således vil stige over den almindelige luft.

Her er lige lidt grundviden, som du kan blære dig med foran andre. Helium er det andet grundstof i det periodiske system og bærer betegnelsen “He”. Det er en gasart, der ikke lugter eller har nogen farve.

Helium har de laveste kogepunkter og smeltepunkter af grundstofferne, og så skal der meget ekstreme omstændigheder til, før helium kan omdannes til andet end en gasart.

Men nok tør viden for nu, lad os se på det sjove ved helium:

Man ser nemlig tit, at klovne fylder balloner med helium, da trykket i ballonerne således vil være lavere end den omkringværende atmosfæriske luft, så de kan stige til vejrs og blive der, om det så er under loftet i et hus, eller de stiger til vejrs udenfor og stikke af. 
Det er kilde til stor underholdning for både store og små.

Ballonerne vil på den måde blive hængende længere tid under loftet, end man vil opleve det, hvis man bruger den statiske elektricitet til at få dem til at hænge på loftet ved at gnide ballonerne mod tøjet eller håret.

Apropos voksenunderholdning, så er du nok også bekendt med, at inhalering af helium – som skal ske i minimale mængder og under bevågenhed af en kyndig vejleder – kan ændre ens stemme til at lyde lysere.

Det sker faktisk ikke, modsat gængs opfattelse, fordi helium forvandler ens stemme, men fordi, at ens stemme nu bliver transporteret hurtigere gennem gasarten, end det sker ved den normalt luft, hvorfor det lyder som om, at ens stemme er lysere.

 

By | 2018-10-11T14:02:17+00:00 October 11th, 2018|helium|Comments Off on Helium er også til fest!

About the Author: