Hvad er specialtransport

18 April 2022 Steffen Petersen

advertorial

Ved særtransport forstås transport af overdimensionerede og/eller overvægtige laster, som kræver særlig tilladelse og ledsagelse. Køretøjer til specialtransport er ofte langsomt kørende og skal muligvis standse ofte, hvilket kan påvirke trafikstrømmen. I nogle tilfælde kan specialtransport kræve brug af en pilotbil eller et ledsagekøretøj.

Pilotbil er et førerkøretøj, der går foran den overdimensionerede last og advarer andre bilister. Eskortekøretøjet følger transporten bagfra og er med til at sikre, at lasten ikke kommer ud af kurs.

Hvem har brug for specialtransport

Specialtransport bliver som nævnt ovenfor brugt til transport af store ting, som kræver specialtilladelse, for at man må køre med dem. Derfor er det typisk ting som hele huse, dele til vindmøller, eller lignende, som bliver transportere på denne måde. Det betyder altså, at det kan være virksomheder som Vestas, eller måske et byggefirma, som bestille denne type transport.

Du kan læse mere om hvordan det fungerer, ved at følge dette link: https://avas.dk/specialtransportiheledanmark/ 

image

Er specialtransport farligt?

Specialtransport hedder specialtransport, fordi det kræver ekstra at føre ud i livet. Det kan være farligt at køre med det store læs, hvis man ikke har den rette erfaring, eller har den rette pilotbil med på turen. Hvis man ikke guides korrekt, eller hvis man får en rute, som ikke er mulig ift. læsset, så er man på den. Specialtransport er derfor ikke for den gængse lastbilchauffør, men kræver oftest yderligere erfaring af den ene eller anden måde.

Som billist bag en specialtransport er det vigtigt, at du giver ekstra plads, og væbner dig med tålmodighed indtil du kan komme forbi. Det hjælper ikke noget at køre tæt på køretøjet, da det potentielt set kan skabe en farlig situation. Sørg hellere for at holde afstand, og afvente til de enten giver signal til at du må køre forbi, eller til der er rigeligt med plads, så du ikke overrasker chaufføren.